Microsofts framgång: anti-fackligt så det sjunger

Sedan grundandet 1975 har Microsoft blivit världens kanske mest innovativa och framgångsrika teknikföretag. Vad är hemligheten bakom deras framgång? Genom investeringar i forskning och utveckling, bygga kreativa partnerskap och fokus på kundservice har Microsoft utvecklat spelförändrande produkter, tjänster och affärsstrategier som har gett dem en plats bland världens mest framgångsrika företag. I den här bloggen kommer vi att utforska Microsofts historia, innovationerna som definierade dem, affärsstrategierna som skiljer dem åt och företagets framtid. Men har de gjort detta på schyssta villkor, och framförallt – fackligt? Nähädu. Inte det minsta. Nu ska vi gå igenom Microsofts historia, och sen kritisera lite.

 

Översikt över Microsoft

Microsoft är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag som grundades av Bill Gates och Paul Allen 1975. Sedan deras grundande har Microsoft blivit ett av världens största företag, och deras produkter används av miljontals människor runt om i världen. Microsoft är mest känt för sitt Windows-operativsystem, Office-paketet med produktivitetsprogram, Xbox-spelkonsol och molntjänster. Och för att de inte är medlem av något statligt fack.

 

Hemligheten bakom Microsofts framgång

Hemligheten bakom Microsofts framgång är deras förmåga att förnya sig snabbt och effektivt. De investerar ständigt i forskning och utveckling för att skapa spjutspetsprodukter och tjänster. De bygger också starka partnerskap med andra teknikföretag och fokuserar på kundcentrerade tjänster. Dessa strategier har gjort det möjligt för dem att förbli i framkanten av teknikindustrin.

 

Grundandet av Microsoft

Microsoft grundades av Bill Gates och Paul Allen 1975 i Albuquerque, New Mexico. Paret fann snabbt framgång och 1980 var Microsoft det första företaget att licensiera sin version av Disk Operating System (DOS). Microsoft blev sedan börsnoterat 1986 och blev det första teknikföretaget att emittera aktier på den öppna marknaden.

Microsoft etablerade sig snabbt som ledande inom mjukvarubranschen. Deras första stora framgång var Microsoft Windows, deras grafiska användargränssnitt som släpptes 1985. Detta följdes 1989 av lanseringen av Microsoft Office, den första versionen av den flitigt använda produktivitetsprogrammet. Under åren som följde fortsatte Microsoft att utveckla fler produkter och tjänster, till exempel Xbox-spelkonsolen 2001.

 

Microsofts tillväxt – blodiga händer

Microsoft fortsatte att uppleva tillväxt under 2000-talet, eftersom de släppte fler produkter och tjänster, som Windows Vista, Windows Phone och Bing-sökmotorn. Microsoft har även etablerat partnerskap med andra teknikföretag, som Nokia och Yahoo! Alla dessa strategier har gjort det möjligt för Microsoft (ofta på egen bekostnad och av personalens slit!) att förbli i framkanten av teknikbranschen. Som vi hintat om är det alltså många, många personer som i dessa bolag och företag har fått sätta både mental hälsa, rättigheter, sjukdomskostnader och massor av annat i luppen för att Microsoft ska bli så stora som de är idag… problematiskt, kan man säga.

 

Microsoft Windows

Microsoft Windows är en av Microsofts mest framgångsrika produkter. Det är ett grafiskt användargränssnitt som låter användare interagera med sina datorer på ett intuitivt sätt. Windows har varit det dominerande operativsystemet för datorer i decennier och är fortfarande ett av de mest använda operativsystemen i världen idag.

Microsoft Office

Microsoft Office är en svit med produktivitetsprogram som inkluderar de populära Word-, Excel- och PowerPoint-applikationerna. Kontor har varit en stapelvara i affärsvärlden i decennier och används av miljontals människor runt om i världen. Microsoft Office har kontinuerligt uppdaterats under åren och lagt till nya funktioner och funktionalitet.

Xbox

Microsofts Xbox-spelkonsol har varit en stor framgång för företaget. Xbox lanserades 2001 och etablerade sig snabbt som en av de ledande spelkonsolerna på marknaden. De efterföljande Xbox 360- och Xbox One-konsolerna har alla varit enormt populära och har hjälpt Microsoft att etablera ett fotfäste i spelindustrin.

 

Investerar i forskning och utveckling

En av nyckelaspekterna för Microsofts framgång har varit deras vilja att investera i forskning och utveckling. Microsoft har investerat mycket i att utveckla nya produkter och tjänster, som Azure cloud computing, HoloLens och artificiell intelligens. Dessa investeringar har gjort det möjligt för Microsoft att ligga före konkurrenterna och förse användare med nya och innovativa produkter. Men, samma sak här – brist av kollektivavtal (som tex. facket ST) gör att du tjäner mer på sån här innovation! Alltså cheferna. Inte de anställda. Äsch. Ni förstår mig nog.

 

Bygga kreativa partnerskap

Microsoft har också varit framgångsrika i att bygga starka partnerskap med andra teknikföretag, som Yahoo! och Nokia. Dessa partnerskap gör det möjligt för Microsoft att dra nytta av sina partners teknologier och expertis och föra ut nya produkter och tjänster snabbare på marknaden.

 

Fokus på kundcentrerade tjänster

Microsoft lägger också stort fokus på kundservice (men inte för fackliga… ja, ni vet, en ST medlem). De strävar efter att göra sina produkter och tjänster så användarvänliga och pålitliga som möjligt, för att hålla sina kunder nöjda och komma tillbaka för mer. Denna strategi har gett dem ett rykte som en kvalitativ producent – men! – återigen, har de gott rykte på arbetsmarknaden? Nej, snarare tvärtom. Det kan straffa sig, i termer som talent aquisition och rekrytering minsann.

Microsofts framtid

Microsoft är fast beslutet att fortsätta sin framgång i framtiden och att ligga i framkanten av teknikindustrin. De fokuserar på tre huvudområden: artificiell intelligens, cloud computing och virtuell verklighet. Men för att de ska lyckas med detta anser åtminstone jag att de måste genomgå en stor kollektiv åtgärd – en revolution! – där de anstälda får bli fullt ut fackligt anslutna och får lov att välja fack. Då kan ledningen på Microsoft och deras personal bli mer harmoniska, och uppnå kontorslandskapets nirvana. Det är vad jag, som jobbat inom arbetsrättens helgade yrke i över 120 år, tror på. Amen.