Fräscha upp en gammal trappa

Fräscha upp en gammal trappa

 

Om man bor i ett hus med två våningar har man med största sannolikhet en trappa som leder mellan våningsplanen. I nyare hus kan trapporna oftast se riktigt bra ut, men i äldre hus då? Om man vet med sig att man bott i samma hus under många år kanske det är dags att se över en trapprenovering

Hur gör man?

En trapprenovering är precis vad det låter som – en renovering och uppfräschning av sin gamla trappa. Det kan göras genom att byta ut trappstegen, måla trappa eller riva hela och bygga en ny. Allt beror på vilka preferenser man har och hur sliten trappan är från början. Kanske vill man byta ut den till ett helt nytt material, från trä till stål? Eller kanske vill man ha en trappa med svävande trappsteg, där det inte ens syns att trappstegen sitter fast i något? Det finns mängder av roliga alternativ att välja mellan när man ska renovera sin trappa.

 

Men man måste inte renovera! Ibland räcker det med att byta ut ett trappsteg som är dåligt, måla om trappan i en snygg färg eller olja in den i ett fint lack – så kan den se ut precis som ny igen! Det finns till och med snygg dekorplast som man kan klistra fast på trappan för att skapa en unik look.

Anlita hjälp

Det är alltid en bra idé att konsultera med en byggfirma om man vill renovera något i hemmet, speciellt delar av huset som kanske är bärande eller svåra att hantera. Om man vill byta ut hela trappan behöver man verkligen prata med en byggfirma, då det krävs en hel del kompetens. En pålitlig byggfirma kan dessutom ge en offert på arbetet och införskaffa alla material som behövs – så att man själv slipper ta hand om det.